Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Kjøp krypto på anerkjent kryptobørs

eToro er en ledende sosial kryptobørs med høy sikkerhet og smarte investeringsmuligheter.

Prøv eToro

Obs: risiko for tap av kapital (annonselenke).

Obs: risiko for tap av kapital (annonselenke).

Investering

eToro erfaringer (2022): En god plattform for norske brukere?

clock icon

Dårlig tid? Her har du en rask oppsummering

Våre eToro erfaringer er at plattformen fungerer ekstremt bra som både vanlig tradingplattform og ikke minst sosial tradingplattform. Vi klarte heller ikke finne noe som irriterte oss med brukervennligheten, og mener derfor at plattformen passer perfekt til nybegynnere. Trykk her for å prøve eToro.

eToro ble grunnlagt tilbake i 2007 av brødrene Yoni- og Ronen Assia. Selskapet ble stiftet i Israel og har til dags dato sitt hovedkontor i Tel Aviv. Siden oppstarten har selskapet vokst til å bli en av de aller største tradingplattformene i verden med over 13 millioner registrerte brukerkontoer i over 140 land.

eToro er en CFD-plattform. Det betyr at de tilbyr kjøp og salg av derivater, eller differansekontrakter om du vil. Disse kontraktene lar deg spekulere i finansielle produkter uten å eie det underliggende produktet. 

En av grunnene til at dette har blitt veldig populære måter å handle i er at man gjennom CFDer har muligheten til både å gire, hedge og gå short. En eksponering man ikke får  via en tradisjonell megler.

I denne artikkelen går vi ikke nærmere innpå alle de tekniske aspektene rundt CFD handel. Det er likevel viktig å bemerke seg at de aller fleste av produktene eToro tilbyr er basert på handel med differansekontrakter. Det er i noen tilfeller mulig og eie det underliggende produktet.

I denne artikkelen nevner vi eToro erfaringer for finansielle produkter som aksjer, kryptovaluta, indekser, råvarer, forex, ETFer og opsjoner, selv om det er snakk en CFD som speiler det underliggende produktet.

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0,75% – 5%

Utvalg: 70+ mynter

Prøv eToro

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

Hva vi likte med eToro

eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.

Fordeler

  • star iconIngen megleravgift
  • star iconBrukervennlig
  • star iconStort nettverk med erfarne tradere
  • star iconCopyTrading-funksjon
  • star iconTilgang via desktop, nettbrett og mobil

Ulemper

  • star iconUttaksgebyr
  • star iconValutagebyr

eToro erfaringer: De ulike markedene

eToro tilbyr handel i en rekke ulike aktiva, og gjennom CFD-handel muliggjør det en rekke forskjellige investeringsstrategier. Man kan gire enkelt-handler og hele indekser, ta shortposisjoner, ha et fraksjons eierskap, og mye mer.

I denne artikkelen tar vi for oss de aller vanligste aktivaklassene, men listen er altså ikke uttømmende.

Aksjer

Når det kommer til aksjer skiller eToro seg fra mange andre lignende tradingplattformer ved at de tilbyr både “KJØPS-posisjoner” i tillegg til CFDer.

Ved “KJØPS-posisjoner” eier du den underliggende aksjer. Det vil på de fleste måter bli det samme som å kjøpe aksjer via en tradisjonell megler. Det eneste jeg skillet fra en tradisjonell megler er at du via eToro ikke har stemmerett ved generalforsamlinger, og du vil ikke kunne overføre aksjene til en annen megler. Du vil likevel ha rett på eventuelle utbytter, og eToro vil automatisk oppdatere saldoen i slike tilfeller.

eToro tilbyr i skrivende stund aksjer fra totalt 17 børser. De har som oftest full dekning av aksjene på de største børsene som NYSE, NASDAQ, LSE, Euronext, Frankfurt, samt de største børsene i Asia. Vær likevel oppmerksom på at ikke alle aksjer fra de mindre børsene er tilgjengelige på plattformen.

På KJØPS-posisjoner tilbyr eToro kurtasjefri handel på alle aksjehandler.

Det vil si at så lenge du ikke er avhengig av stemmerettigheter, eller overføringer til annen megler, er eToro en glimrende plattform for “tradisjonell” aksjehandel. Null provisjon betyr at det ikke blir trukket gebyr. 

De fleste meglere og tradingplattformer legger til et gebyr når du kjøper eller selger aksjer gjennom dem. Mange meglere har også kvartalsvise forvaltningskostnader og/eller administrasjonsgebyrer. eToro tar aldri administrasjons-, forvaltnings-, eller engangsgebyr på aksjer.

Om du handler CFDer som speiler en aksjer eller index gjelder egen kurtasje for dette.

Kryptovaluta

Kryptovaluta har blitt et marked eToro har satset tungt på, og de har i løpet av de siste fem årene bygd seg opp til å bli en av verdens ledende plattformer for investering i krypto.

Når vi snakker om Krypto på eToro er det viktig å skille mellom posisjoner der man handler i den underliggende aktiva, og CFDer der man sitter på en differansekontrakt. eToro tilbyr begge deler.

Kryptovaluta blir av mange sett på som en mer risikabel investering og det er viktig å holde tunga rett i munnen når man kjøper de forskjellige produktene eToro tilbyr. Om du shorter en krypto med 2x gearing, bør du sette deg inn i risikoen du tar. Det kan til tider være komplekst. 

Det har mye å si hvor du har opprettet kontoen din fra. Er du en amerikansk kunde, har du helt andre rettigheter enn en Europeisk kunde, som igjen har andre rettigheter enn en fra Asia. eToro har informasjon rundt de forskjellige jurisdiksjonene, og hvilke produkter som blir tilbudt de forskjellige på sine sider. Det er allikevel ikke alltid lett å finne ut om produkter er en kontrakt eller, om det er direkte i underliggende aktiva.

Som en forklaring på forskjellene mellom jurisdiksjon, se dette bildet:

eToro tilbyr altså det meste innen krypto-investeringer, men det er viktig å sette seg inn i hva du kan med den enkelte konto.

En av de tingene eToro er ledende på er hvor enkelt det er å kjøpe kryptovaluta, direkte fra kjente betalingsløsninger.

Vår erfaring med eToro er at det også er enkelt å overføre kryptovaluta du allerede eier til din eToro wallet.

Alt i alt tilbyr eToro en av markedets ledende tjenester på kjøp og salg av forskjellige kryptovalutaer. Om det bare er kryptovaluta du er på utkikk etter kan det være greit å sjekke ut andre tjenester som Coinbase. Er du på utkikk etter en fullverdig tradingplatform som i tillegg tilbyr det meste innen krypto, er eToro et glimrende alternativ.

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0,75% – 5%

Utvalg: 70+ mynter

Prøv eToro

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

CFD-trading

CFD-trading har blitt en veldig populær måte å trade råvarer, indekser, valuta og aksjer på. CFD gir økt fleksibilitet med tanke på tilgang til antall markeder, giret trading, du kan handle brøkdeler av en aksje, og shortsalg. 

I tillegg til økt fleksibilitet gir CFD handel også en økt risiko for tap. Uavhengig av hvilken plattform du velger å trade på vil du se en disclaimer som sier noe ala dette;

“CFD-er er komplekse instrumenter og medfører stor risiko for å tape penger raskt gjennom giring. 67 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine ved å handle med høy risiko.”

Med andre ord CFDer gir uante muligheter, men du bør vite hva du driver med da 67% av alle privatkunder ender opp med å tape penger. I denne artikkelen vurderer vi hovedsakelig 

eToro plattformen og produktene de tilbyr. At du som investor setter deg inn i hva du investerer i tar vi for gitt.

eToro tilbyr en av markedets største produktporteføljer og man kan handle direkte i de fleste råvarer som olje, gull, kobber, kakao og kaffe. De fleste valutaer som USD, EUR, PUND og YEN. De fleste indekser, som NYSE, OBX, DAX, og NASDAQ. Og mange andre finansielle produkter.

Man kan enkelt justere stopp-loss funksjoner og giring du ønsker å gire det underliggende produktet. Den tiden jeg har testet eToro syns jeg plattformen fungerte ypperlig, og det var enkelt å handle både på nett, nettbrett og mobil.

Det blir som med krypto-delen. Så lenge du vet hva du driver med, finnes det utallige muligheter på plattformen. Det er likevel sunt å vite at noen produkter er mer komplekse enn andre. Handler du en volatil råvare med 30x giring, og en tight stop-loss kan du se pengene forsvinne sekunder etter du plasserte handelen. Igjen – dette går ikke på eToro, men på at brukeren må ta seg tid til å sette seg inn i produktet.

CopyTrader: Det som gjorde eToro verdensledende.

I dag er det ikke så revolusjonerende at man har sosiale trading plattformer hvor brukerne kan kopier suksessfulle traderes portefølje. Til og med “tradisjonelle” meglere som Nordnet tilbyr denne tjenester gjennom Shareville.

Likevel var dette helt revolusjonerende når eToro kom med denne tjenesten i 2016. De var ikke den første plattformen som tilbød det, men de hadde den klart beste tjenesten på markedet. Dette var på mange måter med på å gjøre eToro til den tjenesten det er i dag. 

CopyTrader er til den i dag det eToro liker å “brande” seg med, og det er definitivt et område hvor de skiller seg ut fra sine største konkurrenter.

Man kan enkelt se gjennom de forskjellige brukerne og ved hjelp av en enkelt knapp, kopiere porteføljen og tradingstrategien. Det blir ikke enklere å kopiere en investor du liker profilen til.

En ting jeg har lyst til å trekke frem, som jeg mener gjør eToro CopyTrader til en bedre sosial plattform enn mange lignende tjenester er at eToro har gjort det attraktivt å være en “populær investor”.

Med populær investor menes en som blir kopiert, og får betalt av eToro for å lage velstrukturerte porteføljer.

Det mer attraktivt det er å bli kopiert, det større sjans er det for at det du kopierer er bra. eToro betaler en “popular investor” etter AUM. AUM står for Assets Under Management, eller forvaltningskapital. “Popular investoren” får utbetalt en %-sats av forvaltningskapitalen hver måned.

Akkurat dette er i mine øyne hele essensen med hvorfor eToro har lykkes med social trading plattformen sin. De har klart å knytte til seg semi-profesjonelle investorer som lever av å sette sammen gode porteføljer på eToro, for at flest mulig folk skal kopiere porteføljen.

Analyser

eToro er opptatt av å gi sine kunder grunnleggende analyseverktøy, slik at man enkelt kan se spread, historiske priser, osv.

Som du ser fra oversikten under, er det enkelt å få et historisk overblikk over prisutviklingen i dashbordet.

Det skal likevel sies at det er stor forskjell på eToro sitt analyseverktøy, og handelsplattformene brukt av profesjonelle aktører som Interactive Brokers.

Om du finner ut at analyseverktøyene ikke er tilstrekkelig har eToro en kundeklubb kaldt “eToro Club”. Via medlemskap i denne har du tilgang på en rekke andre funksjoner. Nedsiden er at medlemskap skjer automatisk etter hvor stort innskudd du har på plattformen.

Som du ser av bilde over er du avhengig av å ha innskudd for ca. 2,1 millioner kroner for å kvalifisere for en “diamond” bruker.

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0,75% – 5%

Utvalg: 70+ mynter

Prøv eToro

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

Tips og eToro erfaringer fra andre brukere

eToro legger ikke skjul på at de første og fremst er en sosial tradingplattform. Mye på grunn av CopyTrader, men også fordi det hele tiden tikker inn informasjon, analyser og anbefalinger fra andre brukere på plattformen.

I mine øyne er dette mer støy enn nytte, da man ikke kan “kvalitetssikre” tingene kommer inn. Det er ukjent hvilken agenda avsender har, og jeg hadde derfor aldri basert en investering på informasjonen. Jeg ser fra tilbakemeldinger at det likevel er en del som setter pris på denne funksjonen.

Det kan minne litt om en twitter feed, hvor det kommer kort informasjon ofte etterfulgt av hashtags.

Under kan du se to eksempler på hva som kommer inn i Nyhetsstrømmen, som eToro kaller det. I tiden jeg har brukt plattformen har det minnet mer om spam, enn nyheter, men det er i hvert fall en funksjon som er bakt inn i tjenesten.

En potensiell nytteverdi av dette er om du har spesielle folk du ønsker å følge, eller venner/bekjente på plattformen som du vil se hva har postet. Da kan du søke etter profilen å få opp eventuelle innlegg. 

Mobilapplikasjonen

eToro har lagd en ekstremt bra mobilapplikasjon som nesten gjør desktop-versjonen overflødig. Dette er en av de beste mobilapplikasjonene jeg har prøvd når det kommer til brukeropplevelse, og hvor mange funksjoner du kan gjøre på mobilen. 

Den tiden jeg testet mobil- og ipad versjonen var det ingen funksjoner jeg ikke kunne benytte meg av. Det kan godt hende at det finnes ting som må gjøres på desktop-versjonen, likevel kan ikke det være mange. 

Det er lett å se hvorfor dette er en kjempe fordel for en tradingplattform. Det betyr at du enkelt kan styre porteføljen din hvor enn du er i verden ved hjelp av mobil eller nettbrett.

Helt uavhengige av hvilke produkter, eller investeringsstrategier du ønsker å benytte deg av.

Brukeropplevelsen

Jeg er veldig fornøyd med brukeropplevelsen både på nett, men spesielt på mobil- og nettbrett. Jeg syns desktop versjonen bærer preg av å være litt utdatert, rent designmessig. Likevel er det ingen feil med plattformen, og ting er veldig enkelt å finne fram til. 

Det er alt i alt lite å si på brukeropplevelsen, og det er vel en av grunnene til at eToro har blitt så store som de er. Det er en tjeneste du ikke trenger å være rakettforsker for å bruke.

Under ser man to bilder av dashbordet i eToro. Om det ikke kommer frem av bildet, er plattformen ekstremt enkel å bruke.

Her et oversiktsbilde av hvordan man plasserer en handel. I dette tilfellet shorter jeg Kinesiske Yuan for $100,000 med X10 gearing, som gir meg en eksponering i den underliggende valutaen for $1,000,000. Stop-lossen er satt til $50,000.

Som du sikkert skjønner av bilde over tilbyr eToro en virtuell portefølje du kan leke deg med. Det er en fin måte å lære seg plattformen før du bruker dine egne penger.

Det er veldig enkelt å bytte mellom Virtuell og Reell portefølje. Det gjøres med et enkelt klikk rett under profilbildet ditt.

Ofte stilte spørsmål om eToro

Er eToro trygt?

Ja, eToro er helt trygt for nordmenn. eToro følger krav og regler i henhold til FCA, CySEC og ASIC.

Er eToro lov i Norge?

Ja, det er ingenting som stopper nordmenn fra å bruke eToro. Vi anbefaler faktisk eToro for nordmenn som vil handle krypto, aksjer, ETFer m.m.

Hva koster eToro?

Det er helt gratis å åpne en konto på eToro. Det er et lavt gebyr på uttak, men ellers er det ingenting å bekymre seg over.

Resultatet av våre eToro erfaringer

eToro

eToro leverer rett og slett et veldig solid produkt. Lav kurtasje, ekstremt mange investeringsalternativer, både kontraktsbasert og “tradisjonell” handel, en sømløs plattform, CopyTrader, og mye mer gjør eToro til en komplett tradingplattform. Om man er ny med trading ville jeg nok lest meg opp, og gjort omfattende research utenfor plattformen på risiko knyttet opp til de enkelte investeringene, men bortsett fra det har jeg ingenting å utsette på eToro. Det er vel kanskje, uansett ikke eToro sin oppgave og lære opp alle som skal handle på plattformen? Alt i alt en veldig bra plattform som leverer kvalitet i alt den leverer. Kan anbefales!

Product Brand: eToro

Product Price: Free

Product In-Stock: InStock

Editor's Rating:
4.8