Beste norske kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Kjøp kryptovaluta på norsk børs

Firi er tilpasset norske brukere og passer for nye og erfarne tradere.

Prøv Firi

Obs: risiko for tap av kapital (annonselenke).

Obs: risiko for tap av kapital (annonselenke).

Kryptovaluta

Firi erfaringer: Er det faktisk den beste norske kryptobørsen?

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Firi er noe så sjelden som en kryptovaluta-børs gründet og drevet av nordmenn, for nordmenn. 

Firi er i skrivende stund Norges desidert største handelsplass for kryptovaluta med mer enn 125 000 registrerte kunder i Norge og over 1 milliard i totalt handelsvolum siden lanseringen. Selskapet har timet den siste krypto-bølgen perfekt og kundebasen vokser eksponentielt med nordmenns økende appetitt for krypto-investeringer.

Selskapet har et definert mål om å gjøre det like enkelt å investere i krypto som i andre mer tradisjonelle aktiva som aksjer, eiendom og fond. 

Det at ting skal være enkelt gjennomsyrer selskapet og brukervennlighet står i høysetet.

Selv om det for mange er betryggende å ha en norsk motpart er det ingen tvil om at Firi sin største konkurranse kommer fra store multinasjonale selskaper som eToro og Coinbase. 

Hvordan klarer så Firi seg opp i mot disse gigantene, og er de et godt valg i en “jungel” av stadig flere aktører?

Det skal vi prøve å avdekke i denne artikkelen.

logo

Beste norske kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Utvalg: 6+ mynter

Prøv Firi

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

Hva vi likte med Firi

Firi er spesielt tilpasset det norske markedet med verktøy for å sende inn forenklet skattemelding og mulighet til å integrere plattformen med banken din. Du kan betale og registrere deg ved hjelp av Vipps og BankID. Gebyrene er høyere enn hos mange internasjonale kryptobørser, men du slipper derimot valutagebyr. Plattformen er tilgjengelig på desktop, nettbrett og mobil. Vi liker også veldig godt at det finnes en avansert versjon for viderekomne og en forenklet versjon for nybegynnere.

Fordeler

 • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
 • star iconSvært god kundeservice
 • star iconTilpasset norsk marked
 • star iconIntegrert med norske banker og BankID
 • star iconForskjellige versjoner for nye og erfarne tradere
 • star iconForenklet skattemelding

Ulemper

 • star iconHøye gebyrer
 • star iconBegrenset utvalg

Markedet

Firi tilbyr i dag kjøp av fem forskjellige kryptovalutaer. Sammenlignet med de store tilbyderne av krypto er ikke det all verdens. 

Coinbase tilbyr ca. 50 forskjellige kryptovalutaer, både i de store, og små nisjeaktører. eToro en stor tilbyder av krypto EFTer tilbyr 16 forskjellige valutaer, samt flere forskjellige krypto-indekser.

Likevel tilbyr Firi handel i de to desidert største krypto-valutaene basert på market-cap eller markedsverdi, nemlig Bitcoin og Ethereum. I tillegg til XRP/Ripple (7 største etter market-cap), Litecoin (9 største etter market-cap) og Dai (36 plass etter market-cap).

Så lenge selskapet tilbyr handel i Bitcoin og Ethereum vil det automatisk være attraktivt for de aller fleste som ser på krypto-investeringer. 

Der Firi kanskje ikke treffer de mest iherdige krypto-entusiastene, treffer de definitivt “mannen i gata” som ser etter et enkelt alternativ til sine første krypto-investeringer. 

Det er tross alt flere av de, enn av de som ser etter nisje-investeringer.

Kundereisen: Enklere blir det neppe

Det er veldig enkelt å komme i gang på Firi.

Gjennom hele onboarding-fasen er det veldig enkelt å finne ut hvordan man blir kunde og starter å bruke tjenesten. 

Det er tydelig at UX har stått i høysetet ved designet av tjenesten, og det er nesten vanskeligere å trykke feil enn riktig.

Veien til å bli kunde er veldig intuitiv og selskapet henter enkelt brukerinformasjonen din fra Vipps og BankID som de aller fleste nordmenn i dette kundesegmentet allerede er godt kjent med.

Det diskvalifiserer deg på ingen måte om du ikke har eller bruker Vipps. Da er det en del ekstra informasjon du må fylle ut, som e-postadresse, navn og andre personalia, men kundereisen er fortsatt enkel og intuitiv.

Etter å ha godkjent at Firi får tilgang til brukerinformasjonen din fra Vipps blir du sendt videre til et KYC skjema.

KYC står for “Know Your Customer” og er et skjema med informasjon Firi er pliktige til å hente inn. Dette er fordi selskapet er underlagt strenge regler med bakgrunn i at de driver konsesjonspliktig virksomhet og er underlagt Finanstilsynet og MiFID II reglementet.

Dette er den klart lengste delen av onboarding-prosessen, og det er totalt 10 punkter som må fylles ut. Det dreier seg hovedsakelig om hvor mye du ser for deg å handle på plattformen (handelsvolum), hvor midlene kommer fra (opprinnelse), hvor mange inntak/uttak du ser for deg, og om du er/har vært en politisk eksponert person.

I det du signerer skjemaet med BankID/BankID på mobil blir det automatisk behandlet, og du blir sendt videre til plattformen. Du er nå kunde hos Firi og kan starte å handle krypto.

Bedriftskonto

Det er faktisk mulig å bli bedriftsbruker på Firi og selskapet opplever økt interesse med folk som ønsker å trade / investere under bedriften. 

Det er tre betingelser som må oppfylles for at det skal være mulig å opprette konto:

 1. “Alle rettighetshavere av selskapet som eier mer enn 25% eller mer av selskapet må opprette konto og verifisere identiteten sin.”
 2. Disponent av konto må opprette konto og verifisere identiteten sin
 3. Selskapet må være aktivt og tilgjengelig hos det offentlige registeret; Brønnøysundregistrene

Plattformen: En enkel og brukervennlig løsning

Det første som møter deg som ny kunde hos Firi er et veldig clean og brukervennlig dashbord. Det er enkelt å finne frem til de forskjellige menyene, og det kommer klart frem hvor man kan starte å handle/gjøre innskudd.

Det skal sies at Firi ikke tilbyr alle verdens tjenester, og det således er lettere å lage en clean og intuitiv løsning. Men – per nå – er det veldig enkelt å navigere seg frem både på desktopversjonen og i mobilappen, som vi snakker mer om i detalj senere i artikkelen.

Enten du trykker på “innskudd” eller benytter deg av fanen “overføringer” blir du tatt til den samme siden. Det er her man kan overføre penger, slik at du kan investere på plattformen.

Om du beveger deg lengre ned på dashbordet kommer du til området der du enkelt kan lese deg opp på 30 dagers prisutviklingen, samt lære mer om krypto.

Denne 30 dagers utviklingen er veldig enkel, og om du ser etter en mer detaljert historikk finner du det inne i trainingportalen som ligger under fanen “avansert handel”. 

Om du er helt ny i krypto-gamet anbefaler jeg at du leser deg opp på artiklene du finner på plattformen. Firi har delt inn hjelpeartiklene sine i undergrupper som “Bitcoin 101” og “Kryptovaluta” hvor du enkelt finner grunnleggende informasjon.

Om du allerede kan det grunnleggende og er på jakt etter mer avansert innsikt, er ikke dette det rette stedet for deg. Alle artiklene er basert på nybegynnere, og jeg anbefaler deg og hente informasjon fra andre kilder om du er viderekommen.

Trading / Investering: En enkel, en viderekommen, og en veldig avansert løsning

Firi sin hovedoppgave er å gjøre det enkelt for folk flest å investere i kryptovaluta. Selskapet har to forskjellige løsninger for å handle, en enkel og en mer avansert.

Den enkle løsningen:

Som bilde over viser har investeringer i de mest kjente kryptovalutaene vært en lønnsom affære det siste året. 

Bitcoin som er den klart største, og vanligste nybegynner-valutaen har gått ca. 539% det siste året, og ca. 100% de siste tre månedene. 

Med bakgrunn i det, har Firi gjort det enkelt for folk uten tradingkunnskap eller tidligere erfaring med krypto og investere.

“Den enkle løsningen” finner du under sidefanen “Kjøp og selg”.

Denne løsningen er basert på de som ønsker å sitte long i kryptovaluta og som ikke “bryr” som om intra-dags svingninger, overvåkning av spreaden, eller arbitrasjemuligheter. 

De aller fleste nybegynnere vil falle under denne gruppen. 

Til de den er belaget på er dette en fin, og enkel kjøpsplattform.

Den avanserte løsningen:

Firi har laget en avansert tradingplatform som er skreddersydd til deg som er på jakt etter flere datagrunnlag og analyser du kan belage deg på. Du kan enkelt overvåke spreaden, og du kan følge kursutviklingen i 15-min slots.

I plattformen kan du enkelt filtrere etter forskjellige krypto/nok-par, og du kan velge et stort utvalg av parametere du kan følge med på enten det er forskjellige “candles” og “bars” eller det er forskjellige tradingindikatorer. 

Du kan også velge mellom tidsvariantene;

Den mer avanserte plattformen finner du lenger ned på sidemenyen under fanen “Avansert handel”.

Det finnes mer enn 50 forskjellige tradingindikatorer du kan følge med på og det enkelt å navigere mellom de forskjellige med søkefunksjonen.

For de aller fleste vil Firi sin handelsplattform kunne tilfredsstille de fleste behov. Om du likevel skulle ha bruk for å legge inn egne “boter” for å drive algo-trading har de åpnet API, slik at du kan bruke dine egne verktøy på Firi plattformen.

Veldig avansert trading: Boter & Handel via API

Firi tillater bruk av boter og API for å gjennomføre automatisert trading, eller algo-trading på plattformen deres. Dette åpner opp virkelig avanserte tradingmuligheter som “market making”, hvor du legger inn ordre på begge sider av ordreboken. 

Det åpner også for muligheten til arbitrasjeovervåkning, hvor du automatisk overvåker en rekke kryptobørser for å automatisk legge inn en ordre om det oppstår en arbitrasjemulighet.

Vi går ikke nærmere inn på boter og API i denne testen, da det er de aller færreste som driver med det. Det likevel en kjempe fordel at Firi tilbyr dette for de som skulle trenge en avansert plattform.

Systeminnstillinger

Øverst på dashbordet kan du endre innstillingene dine ved å trykke på nedtrekksmenyen rett ved siden av navnet ditt.

Under innstillinger kan du legge til to-trinns innlogging “2FA”, du kan legge til bankkontoer, koble til API-løsninger, osv… 

Firi tilbyr også hele plattformen i “dark mode” om det skulle være ønskelig. Det endres også under innstillinger.

Plattformen på mobil / app

Som de fleste andre sammenlignbare tjenester har også Firi kommer med app til mobil og nettbrett. I dagens samfunn har dette blitt en nødvendighet, da de færreste er foran PCen hele tiden.

Kryptovaluta er kjent som en veldig volatilt aktiva og det å ha muligheten til å trade på farten er helt essensielt for å nå den kundemassen Firi sikter seg inn på. 

Selskapet tilbyr app både til Android og iOS. I denne testen brukte jeg appen både på iPad og iPhone.

Akkurat her syns jeg Firi har mye å gå på. 

Appen fungerer fint med de funksjonene den har, men det er litt skuffende at det bare er den aller enkleste formen for handel som er mulig å foreta seg på appen.

Det er heller ingen analyseverktøy tilgjengelig, foruten om en-ukes trenden. Med andre ord kjøper/selger du litt i blinde.

Om vi sammenligner med tjenester som eToro og Coinbase har begge disse markedsledende apper, hvor du så og si kan foreta deg akkurat det samme på farten som du kan foran PCen. Det er kundene i midtsjiktet som må være obs på dette. For de som sparer langsiktig i krypto har det ikke så mye å si, og for de som driver veldig avansert trading, er ikke mobilen en anbefalt platform uansett.

Priser

Litt ettersom hvordan du bruker en tradingplattform har priser mye å si. Desto mer du trader og tar ut penger, desto viktigere blir kurtasjen.

Alle innskudd på Firi er kurtasjefritt. Skal du gjennomføre et uttak i norske kroner tar Firi NOK 45,- for det, og skal du gjennomføre et uttak i BTC er det per dags dato et gebyr på 0,0005 BTC. Når det kommer til eksakte gebyrer og kurtasjer anbefaler vi å sjekke “transaksjoner og gebyrer” på Firi plattformen for gjeldende satser. 

Jeg har raskt sammenlignet priser med andre lignende tjenester og Firi kommer godt ut over hele linja.

Offentlig rapportering:

Det er viktig å merke seg at Firi ikke på noen måte tar ansvar for de reguleringer og lovverk som krever innrapportering av kryptovaluta til offentlige myndigheter. 

Du som bruker har ansvar for å sørge for at dette blir gjort etter gjeldende regler, og Firi sier i sine vilkår at de derfor;

“Firi tar ikke noe ansvar dersom brukere av Firi får bøter eller fengselsstraff for å ha unnlatt å rapportere til offentlige myndigheter” – Firi.com

Dette er et vanlig vilkår for de fleste tradingplattformer og ikke noe som skiller Firi fra sine konkurrenter.

Selv om Firi ikke er ansvarlige for at du rapporterer til myndighetene er det enkelt å hente ut både årsoppgave og enkelt/bulk transaksjoner til skattemeldingen. Dette gjøres under fanene “eksporter CSV” og “Eksporter årsoppgave” under “innstillinger” på profilen din.

Kundeservice:

Firi har bransjeledende kundeservice og de tilbyr hjelp både på chat og epost. 

Du finner eksakte mailadresser under “kontakt oss” i footeren på hjemmesiden.

For å benytte seg av chatten må man være logget på enten mobil (fungerer kjempefint) eller PC. Om du trenger hjelp uten at du har tilgang på kontoen din, kan du ta kontakt på supportmailen. 

Affiliate-programmet:

Firi tilbyr et verveprogram hvor de premierer verving av nye kunder til Firi. 

Det fungerer likt som de fleste andre affiliate-program ved at du blir gitt en unik vervelenke du kan bruke når du verver folk, enten på sosiale medier eller i andre kanaler. Når vedkommende logger blir bruker etter å ha benyttet seg av din vervelenke/vervekode mottar du kommisjon fra Firi. 

Kommisjonen er todelt. Det er en egen sats per kunde som verifiserer konto. Og det er en %-sats basert på handelsvolum på kundene du har vervet. %-satsen øker etter hvor mange kunder du har vervet totalt.

Det er veldig enkelt å komme i gang med Affiliate-programmet. 

Alt du behøver å gjøre er;

 1. Opprett konto hos Firi
 2. Verifiser din egen konto med BankID og fyll ut skjema for kundekontroll.
 3. Finn din vervekode og lenke på affiliate-siden.
 4. Del lenken til venner og kjente og tjen bonus når de melder seg på.

Resultat:

Firi leverer et veldig godt sluttresultat enten du er helt nybegynner, viderekommen, eller ser etter plattform med avanserte løsninger.

Det er lett å komme i gang og det er tydelig at brukervennlighet har stått i høysetet. Plattformen og prisene er det ingenting å utsette på, men det går ann å håpe at de inkluderer flere produkter/valutaer på sikt. Og at mobilapplikasjonen får bedre analyseverktøy/tradingplatform.

Om man er helt ny på krypto-investeringer ville jeg nok lest meg litt opp på risikobildet utenfor plattformen, da det er begrenset med opplæring som gis.

Alt i alt en veldig bra plattform som leverer kvalitet i alle ledd.

Kan virkelig anbefales til alle nordmenn som ønsker å komme igang med krypto-investeringer.